CAD (bilgisayar destekli tasarım), tasarım süreçlerine yardımcı olmak için bilgisayar tabanlı yazılımların kullanılmasıdır. CAD yazılımı, farklı türde mühendisler ve tasarımcılar tarafından sıklıkla kullanılır. CAD yazılımı, iki boyutlu (2 boyutlu) çizimler veya üç boyutlu (3 boyutlu) modeller oluşturmak için kullanılabilir.
CAD’in amacı, tasarımcının iş akışını optimize etmek ve düzene sokmak, üretkenliği artırmak, tasarımdaki kaliteyi ve ayrıntı düzeyini iyileştirmek, dokümantasyon iletişimini geliştirmek ve genellikle bir üretim tasarımı veri tabanına katkıda bulunmaktır. CAD yazılımı çıktıları, daha sonra üretim süreçlerinde buna göre kullanılan elektronik dosyalar biçiminde gelir.
CAD genellikle dijitalleştirilmiş üretim süreçleriyle birlikte kullanılır. CAD/CAM (bilgisayar destekli tasarım/bilgisayar destekli üretim), bilgisayarlardaki ve diğer aygıtlardaki elektronik devre kartları gibi ürünleri tasarlamak için kullanılan yazılımdır.
CAD’in kökenleri 60’ların başına ve Patrick Hanratty ile Ivan Sutherland’a kadar uzanır. General Electric için çalışırken Hanratty, etkileşimli grafikler ve sayısal kontrol programlama sistemi kullanan ilk sistem olan DAC adını verdiği bir program geliştirdi.
Sadece iki yıl sonra, 1963’te Ivan Sutherland, “CAD’in temeli olan 3D bilgisayar modelleme ve görsel simülasyonda çığır açan” bir sistem tasarladı. Sutherland, programını Sketchpad olarak adlandırdı ve “tasarımcıların doğrudan bir CRT üzerinde mühendislik çizimleri oluşturmak için hafif bir kalem kullanmasına izin verin” diye açıkladı.
1971’de Hanratty, ADAM adlı bir program geliştirdi. “Ticari olarak temin edilebilen ilk entegre, etkileşimli grafik tasarım, çizim ve üretim sistemi” olarak tanımlandı. Her 10 CAD programından yaklaşık dokuzu köklerini ADAM’da bulur.
Hanratty, ADAM’ı zaman içinde yükselterek 16 bit ve daha sonra 32 bit bilgisayarlarda çalışmasını sağladı. Adını AD-2000 olarak değiştirmenin yanı sıra daha fazla işleme ve yüzey kaplama yeteneği ile program bir hit haline geldi.
Bilgisayar destekli tasarım çok çeşitli mesleklerde kullanılmaktadır. CAD yazılımı, çeşitli mimarlık, sanat ve mühendislik projelerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. CAD kullanım durumları, sektöre ve iş işlevlerine özeldir. CAD araçlarını kullanan meslekler, bunlarla sınırlı olmamak üzere şunları içerir:
Geleneksel teknik çizim ve manuel çizim ile karşılaştırıldığında, CAD tasarım araçlarının kullanılması mühendisler ve tasarımcılar için önemli avantajlar sağlayabilir:
Tasarımcılara ve mühendislere yardımcı olmak için bir dizi CAD aracı mevcuttur. Bazı CAD araçları, endüstriyel tasarım veya mimari gibi belirli kullanım durumlarına ve sektörlere uyacak şekilde uyarlanmıştır. Diğer CAD yazılım araçları, çeşitli endüstrileri ve proje türlerini desteklemek için kullanılabilir. Yaygın olarak kullanılan bazı CAD araçları şunlardır: